Τα μέλη του Διαχειριστικού Συμβουλίου είναι:

Πρόεδρος: Δανάη Παπαδάτου
Γραμματέας: Στέλλα Τσίτουρα
Ταμίας: Μαρία Wasielewski

Μέλη Γενικής Συνέλευσης

Δανάη Παπαδάτου

papadatou

Πρόεδρος της Μέριμνας

Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε ως ψυχολόγος με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους στο Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" και από το 1988 είναι Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν κυρίως στην ανακουφιστική φροντίδα παιδιών και ενηλίκων, στη διεργασία του θρήνου μετά την απώλεια παιδιού, και στην ψυχολογία των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Έχει τιμηθεί από το Children Hospice International (1989) για την προσφορά της στο άρρωστο παιδί και την οικογένειά του, από το Association for Death Education and Counseling (2001) για τη συμβολή της στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και παιδείας σε θέματα που αφορούν την το θάνατο και το πένθος, και από το The Robert Fulton Center for Death Education and Bioethics, University of Winsconsin, LaCrosse (2012) για το εξαίρετο διδακτικό, ερευνητικό, συγγραφικό και κοινωνικό της έργο. Είχε την τιμή να διατελέσει Πρόεδρος του International Work Group on Death, Dying and Bereavement από το 1999 ως το 2002, έναν οργανισμό με διεθνούς κύρους επιστήμονες που ειδικεύονται στο πεδίο της θανατολογίας.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Μέριμνας και διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. από το 1995 ως το 2003 και από το 2008 έως σήμερα.

Βιογραφικό Σημείωμα

 

 

Στέλλα Τσίτουρα

Tsitoura

 Παιδίατρος – Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής – Διευθύντρια Κοινωνικής Ιατρικής, 2ης Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού".


Ως υπότροφος του Fogarty International του National Institute of Health (ΝΙΗ) εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Κοινωνικής Παιδιατρικής του Παν/μίου Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) και στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα. Ίδρυσε το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" (το μοναδικό στην Ελλάδα) και διετέλεσε Διευθύντριά του επί 10ετία. Μέσω αυτού συνέβαλε στην ολιστική εκτίμηση των αναγκών οικογενειών σε κρίση και ευάλωτων παιδιών, στην οργάνωση διεπιστημονικής παρέμβασης και στη σύνδεση της οικογένειας με υπηρεσίες και υποστηρικτικά δίκτυα μέσα στην κοινότητα όπου ζουν.

Είναι Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής (2003 -2011), μέλος του Task Force της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Προαγωγή της Υγείας στα Νοσοκομεία για Παιδιά και Εφήβους, μέλος του Think and Action Tank (TAT) για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Υγεία ,μέλος του ΔΣ του "Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού", αντιπρόεδρος του σωματείου "Διαβάζοντας Μεγαλώνω".
Είναι ιδρυτικό μέλος της Μέριμνας, διετέλεσε γραμματέας από το 2011 μέχρι σήμερα.

 

Μαρία Wasielewski

Wasielewski

Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια και Νοσηλεύτρια


Είναι νοσηλεύτρια και σύμβουλος ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική. Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης (American Community School) και στο χώρο της υγείας τόσο ως νοσηλεύτρια (στις Η.Π.Α), όσο και ως ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας στήριξη σε ανθρώπους που πάσχουν από A.I.D.S. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, οικογένειες και ομάδες. Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη στήριξη ατόμων που βιώνουν σε απώλειες και χρόνιες παθήσεις. Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της θεραπευτικής ύπνωσης και στο EMDR. Έχει πλούσιο εθελοντικό έργο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.


Είναι ιδρυτικό μέλος της Μέριμνας και διατελεί ταμίας του Δ.Σ. από το 2004 μέχρι σήμερα.

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Χρυσούλα Λεμονίδου

Lemonidou

Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Έχει πολύ πλούσιο εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Νοσηλευτικής και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS. Το ερευνητικό και συγγραφικό της ενδιαφέρον εστιάζει την τελευταία δεκαετία κυρίως σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στο χώρο της υγείας. Ως νοσηλεύτρια, εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και διετέλεσε από το 1986 έως το1996 Διευθύντρια του συγκεκριμένου Νοσοκομείου. Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Συμβουλευτική Επιτροπή Κατάρτισης Νοσηλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη Νοσηλευτική.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Μέριμνας και γραμματέας του Δ.Σ. από το 2000 μέχρι σήμερα

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Ιωάννα Γιαννοπούλου

Giannopoulou

M.Med.Sci., MRCPsych, PhD
Διευθύντρια ΕΣΥ Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου και συνεργάτης της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Έχει πλούσιο κλινικό έργο στον τομέα της ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων τόσο σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού (στη Σουηδία: Karolinska Insitute, Huddinge University Hospital, και στην Αγγλία: The Maudsley & the Royal Bethlem Hopitals, King's College Hospital) όσο και στην Ελλάδα. Είναι συνεργάτης σε μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζει κυρίως στο ψυχικό τραύμα, στις επιπτώσεις των καταστροφών σε παιδιά και εφήβους, στη ΔΕΠΥ και σε θέματα ψυχιατροδικαστικής παιδιών και εφήβων.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Μέριμνας από το 2010, ενώ συνεργάζεται με την εταιρία από το 2004.

 

Ελένη Καμπέρη

Kamperi

Εκπαιδευτικός, Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Έχει πλούσιο έργο στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, όπου εργάστηκε στο Νηπιαγωγείο Λακώνων της Κέρκυρας και από το 1997 έως το 2002 και στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωάννίνων. Παράλληλα συμμετείχε ως υπεύθυνη για το εταιρικό σχολείο (Ε.Ε.Π. Comenius) σε συνεργασία με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Από το 2003 είναι Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην 9η Περιφέρεια. Εχει οργανώσει πολλές ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια και επιμμορφώτρια κυρίως σε θέματα που αφορούν τις αρχές της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση και το δράμα ως παιδαγωγικό μέσο, όπου και ειδικεύεται

Αποτελεί μέλος του Δ.Σ. της Μέριμνας από το 2010, ενώ συνεργάζεται με την Μέριμνα από το 2000.

 

Χρυσή Χατζηχρήστου

Xatzixristou

Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας.

Σπούδασε ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Harvard University και στο University of California, Berkeley, από το οποίο πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Σχολική και Συμβουλευτική Ψυχολογία. Στη συνέχεια διετέλεσε post-doctoral research fellow και επιστημονικός συνεργάτης στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου.

Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο καθώς διετέλεσε στο παρελθόν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο που εστιάζεται στο χώρο της σχολικής ψυχολογίας.

Αποτελεί μέλος του Δ.Σ. της Μέριμνας από το 2010, ενώ συνεργάζεται με την Μέριμνα από το 2000.

 

Ζαϊρα Παπαληγούρα

IMG 0049 a 1368 x 1824

Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η Ζαΐρα Παπαληγούρα γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Εργάστηκε με ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και από το 2014 είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν κυρίως την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την υιοθεσία, τις σχέσεις γονέων – παιδιών και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Papaligoura, Papadatou, Bellali, (2015) Surrogacy the experience of Greek Commissioning Women, WOMBI-441, Papadatou, Papaligoura, Bellali, (2015) From infertility to successful third party reproduction: the trajectory of Greek women, Qualitative Health Research,1-12, DOI:10.1177/10497323145663221,Papaligoura, Papadatou, Bellali. (2013) The wish for a child, Journal of Reproductive and Infant Psychology, 30(5), 461-467. Παπαληγούρα, Ζ, (2013)Νέες διαδρομές μητρότητας, εκδόσεις Παπαζήση. Έχει μια κόρη.

Αποτελεί μέλος του Δ.Σ. της Μέριμνας από το 2016.

 

Κωνσταντίνος Παπαδάτος

PapadatosK

Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του ίδιου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού Το επιστημονικό του έργο στο χώρο της παιδιατρικής αναγνωρίζεται διεθνώς. Στη χώρα μας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του προς το άρρωστο παιδί τόσο με την ίδρυση τμημάτων και υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» όσοκαι με τη συμβολή του στην εκπαίδευση ελλήνων παιδιάτρων. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Μέριμνας από την ίδρυσή της, το 1995.